top of page
Writer's pictureClaudiu Florea

În Germania, se întețește conflictul dintre fani și poliție

Inamic sau aliat?

Organizațiile germane de asistență pentru fani cer dezarmarea poliției. Răspunsul autorităților și politicienilor arată cât de întărite sunt fronturile.


„Întregul Hamburg urăște poliția”, răsună pe străzile cartierului Eimsbüttel din Hamburg. Comunitatea fanilor din Hamburg a cerut un marș comun al fanilor înainte de meciul de acasă împotriva lui Jahn Regensburg. Motto-ul: „Marș pentru libertate”, asta pentru că recent unii membri ai scenei active a fanilor clubului au fost interziși de pe stadioane. Poliția anti-revoltă tocmai a oprit marșul în mijlocul unei intersecții. De ce exact, este neclar. În primele rânduri, polițiștii își pun căștile, în timp ce fanii încep următoarea melodie insultătoare: „Toți polițiștii sunt porci!” Scene ca acestea încep să fie viața de zi cu zi în jurul meciurilor de fotbal din Germania, pentru că conflictul dintre puterea statului și fanii fotbalului, care duce în mod repetat la revolte și răniri, continuă să aibă loc și fac furori de ceva ani. La conferința anuală de la Münster de la începutul lunii, organizația-umbrelă a organizațiilor germane de asistență pentru fani a cerut ca poliția să fie „dezarmată” pentru a preveni astfel de ciocniri.



Organizația-umbrelă este formată în prezent din 26 de organizații germane de asistență pentru fani din diverse cluburi, care oferă un punct de contact independent pentru fani și oferă suport în problemele legale. Aceștia dau vina pe nemulțumiri și acționează ca un purtător de cuvânt pentru multe comunități ale fanilor pe probleme legate de poliție și sistemul de justiție. La întâlnirea anuală de la Münster, organizațiile au dezbătut conflictul dintre fan cluburi și poliție. Cerințele sunt clare: poliția trebuie să acționeze într-o manieră care să prevină escaladarea conflictelor. „Trebuie să existe o regândire fundamentală în cadrul poliției, astfel încât să fie clar în timpul pregătirii noilor ofițeri de poliție că fanii fotbalului nu sunt dușmani ai statului”, spune Linda Röttig, membru al consiliului de conducere al Dachverband der Fanhilfen e. V., într-o declarație finală. „Statisticile proprii ale poliției privind crimele din fotbal au arătat de ani de zile că numărul de infracțiuni este în intervalul de x la mie. Ea solicită mai multă „autodeterminare și libertate de mișcare” în peluzele fanilor. Mai exact, pentru organizația umbrelă asta înseamnă, printre altele, oprirea introducerii “taserului” în Germania. Folosirea pistoalelor cu electroșoc este controversată: organizația pentru drepturile omului „Amnesty International” a criticat utilizarea armei, spunând că taser-ul ar putea răni grav oamenii și, în cel mai rău caz, poate avea chiar efecte fatale.


Cerințe: fără taser, fără spray cu piper, fără arme de foc


Asociația cere, de asemenea, polițiștilor să se abțină de la utilizarea spray-ului cu piper. Aceasta duce la „un număr semnificativ de răni” și nu poate „fi folosit în mod specific împotriva persoanelor individuale”. Această cerere există de multă vreme: încă din noiembrie 2023, asociația a cerut interzicerea spray-ului cu piper. În timpul revoltelor de la meciul dintre VfB Stuttgart și Eintracht Frankfurt, peste 70 de fani au fost răniți de folosirea spray-ului cu piper și au reaprins discuția pe subiect.


Organizația-umbrelă pledează și pentru interzicerea armelor de foc la meciurile de fotbal. Purtarea deschisă a armelor de foc nu ajută la „creșterea sentimentului de securitate”, declară reprezentanții asociației. Asociațiile de sprijin ale suporterilor argumentează cu un incident la meciul din Bundesliga dintre FC Augsburg și Borussia Mönchengladbach: Acolo, un ofițer de poliție s-a împușcat accidental cu pistolul în timpul unei lupte cu apă cu colegii săi. Proiectilul a ratat de puțin un alt polițist și a trecut prin fereastra unui autobuz care aparținea fanilor lui Gladbach.


Un alt punct pe care asociația îl ridică: ar dori să vadă unitățile speciale retrase din lumea fotbalului. Acestea includ în special unitatea BFE (unitatea de arestare și de conservare a dovezilor) și USK (comanda de sprijin). Ambele unități sunt specializate în tratarea criminalilor violenți - și sunt adesea criticate pentru tacticile lor operaționale. Asociațiile de suporteri consideră că o unitate de poliție care este „maximal axată pe confruntare” și destinată unor situații deosebit de periculoase este „complet inadecvată” în mediul unui meci de fotbal.


Autoritățile ripostează


Cererile suporterilor au provocat rapid contra reacții din parte autorităților. În primul rând, Rainer Wendt, președintele federal al Uniunii Poliției Germane, a comentat legat de cereri. Ar trebui să fie luate în serios acuzațiile? „Titlul arată deja că autorii știu puțin sau nimic despre munca polițienească”, este citat Wendt în FAZ. Poliția nu s-ar fi „înarmat” niciodată și acest „mod militar de gândire” în Germania le este străin. În schimb, președintele federal a răspuns: Echipamentul serviciilor de urgență se bazează „mai puțin pe dorințele unor laici”, a spus Wendt, dar se bazează pe experiențele cu oameni care „caută să se revolte și să se confrunte cu poliția” la meciurile de fotbal. Prin urmare, sindicatul german al poliției respinge aceste cereri ca fiind „departe de orice realitate”.


Fanii activi sunt, de asemenea, vizați de politicieni: într-un interviu pentru SportBild , ministrul bavarez de interne, Joachim Herrmann, a cerut măsuri mai stricte împotriva fanilor violenți. Mai multe interdicții pe stadion, posibile pedepse colective ca în Italia sau Elveția și bilete personalizate – pași importanți pentru Herrmann pentru a asigura siguranța pe stadioane. Interferența politică este posibilă. De asemenea, citează ca exemplu pozitiv RB Leipzig: Acolo, clubul a interzis recent pe stadion diverși deținători de abonament pentru că au utilizat pirotehnică.


„În fotbal, unele cluburi cred că se află într-un vid legal.”- Joachim Herrmann (Ministrul de Interne, Bavaria)



Cererile variază foarte mult, iar dialogul este cu greu posibil în prezent. Bâtele stau între aceste două fronturi întărite. Este adesea o linie fină pentru cluburi, ambele părți în dispută pun presiune asupra cluburilor. Pe de o parte, poliția și DFL fac apel la cluburi să ia măsuri: ar trebui să pună în aplicare regulamentele DFL, să emită interdicții pe stadion și să efectueze controale. Pentru Herrmann este clar: „Mă aştept ca cluburile să emită în mod constant interdicţii pe stadion pentru infractorii violenţi, dar el ameninţă că, dacă cluburile nu efectuează suficiente controale, ar urma consecinţele corespunzătoare: „Dacă la alte evenimente majore, cum ar fi concerte”. condițiile avizului de aprobare sunt încălcate în mod flagrant în mod repetat. Dacă acesta este încălcat, administrația orașului sau autoritatea administrației districtuale va interzice la un moment dat acest eveniment, cuvântul cheie este lipsa de încredere”, a declarat Herrmann pentru Sportbild . „În fotbal, unele cluburi cred că se află într-un vid legal.”


Pe de altă parte, cluburile se confruntă cu cerințele și dorințele propriilor fani. Comunitatea activă a fanilor joacă un rol important în spațiul stadionului de fotbal: creează atmosfera și susțin clubul în deplasare și acasă. Angajamentul depășește cu mult sprijinul. Ultrașii reunesc fanii, organizează ateliere și finanțează proiecte sociale. Pentru a realiza acest lucru, comunitatea fanilor activi are nevoie de libertate, bună cooperare cu clubul și, mai presus de toate, încredere. VfL Osnabrück s-a dovedit recent a fi un exemplu pozitiv de cooperare cu propriii fani. În discuția despre interdicția la derby a fanilor vizitatori din Saxonia Inferioară, a existat o rundă de discuții între reprezentanții politici și cluburile profesioniste din Saxonia Inferioară. Osnabrück a trimis un reprezentant al fanilor, dar Ministerul de Interne nu i-a permis să participe la negocieri. Din solidaritate cu suporterii, clubul și-a anulat participarea imediat.


O sabie cu două tăișuri


Acest schimb verbal de lovituri asupra cererilor de ajutor pentru fani este doar unul dintre multele și arată încă o dată cât de înțepenite sunt încă fronturile. Se pare că cerințele ambelor părți devin din ce în ce mai divergente. Nu există dialog între reprezentanții suporterilor și autorități – chiar dacă stadioanele germane devin statistic din ce în ce mai sigure. Victimele acestei încăpățânări sunt oficialii și suporterii: în sezonul 2022/23, un total de 220 de polițiști au fost răniți în timpul meciurilor de fotbal din prima până la a treia ligă. Dar și aici sabia este cu două tăișuri: potrivit unui studiu al „Fundației Germane de Cercetare”, fanii fotbalului sunt grupul care se confruntă cu cele mai multe violențe ale poliției după participanții la demonstrații. Nu există cifre oficiale în acest sens, numărul cazurilor neraportate este mare. Acest lucru se datorează și faptului că șansele unui proces de succes sunt mici: doar aproximativ două procente din rapoartele de violență ale poliției sunt de fapt aduse la judecată, restul de 98 la sută din cazuri sunt abandonate deoarece sarcina probei lipsește adesea. Teama de represiune pentru cei afectați este mare, în cele mai grave cazuri, autoritățile însele au depus acuzații penale împotriva victimei.


În Baden-Württemberg, poliția folosește așa-numitele „alianțe de stadion” din iulie 2017, iar Saxonia Inferioară le-a introdus în 2019. Securitatea pe stadioane ar trebui garantată printr-o cooperare constructivă între poliție, cluburi și organizațiile suporterilor. Drept urmare, autoritățile au redus numărul polițiștilor dislocați. Un exemplu pozitiv de reducere a cooperării – care dă roade. Maximum două procente din jocuri sunt afectate de „incidente și perturbări, sau chiar și revolte”, a declarat Uwe Stahlmann, șeful centrului de informare de stat pentru operațiunile sportive din Baden-Württemberg, pentru Deutschlandfunk.


La Hamburg, fanii și-au continuat marșul duminica trecută. Poliția s-a oprit, fanii au rămas liniștiți. Scandările împotriva poliției vor continua probabil să răsune pe străzile din Hamburg și din Germania - lumile și perspectivele sunt prea diferite



Profil Claudiu Florea

Sunt Claudiu, un foarte pasionat fan de fotbal și am văzut primul campionat mondial la TV în 1978, ediția din Argentina. Am ținut cu Olanda. Neeskens, Rep, frații Van den Kerkhof, Krol și Arie Haan au fost încântători, deși pierdeau cu Scoția în grupe. De atunci sunt fan înfocat Liverpool. La Scoțieni jucau Souness și Dalglish, Sir Kenny ulterior. 

În anii ‘90 am locuit în Germania, la Koln și am avut bucuria să fiu pe stadion pe Müngersdorfer, pe Auf Schalke la Gelserkirchen, pe BayArena la Leverkusen, Westfalen la Dortmund (doamne cum vibrează tribuna când se activează zidul galben în peluză) și pe vechiul Rheinstadion la Düsseldorf. Și prin ligile inferioare, la țară, vizionând meciuri într-un decor câmpenesc. Super atmosferă, șocat că este permis consumul de bere în stadion, fanii dedicați și gălăgioși. O bucurie! A nu se compara cu Anfield. Nimic nu se compară :)

Așadar, urmăresc Bundesliga de ceva vreme. Joc fantasy și cu 2 Bundesliga și cu 3. Liga. Cunosc destul de bine fotbalul german, problemele lui, jucătorii, performanțele cluburilor cât școala excelentă de antrenori din Germania. Nu sunt neapărat fanul unui club, dar mi-au rămas aproape cele din Renania de Nord Westfalia (în acest moment Bayer 04 Leverkusen, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, 1. FC Köln și VfL Bochum, plus din 2. Bundesliga,  Fortuna Düsseldorf, FC Schalke 04 și SC Paderborn 07 iar din 3. Liga, Arminia Bielefeld, MSV Duisburg, Rot-Weiß Essen, Preußen Münster, Rot-Weiß Oberhausen, FC Viktoria Köln and SC Verl).

Prin urmare, voi scrie despre fotbalul german, cu focus pe povești, nu neapărat pe actualități, scoruri, și cronici ale etapelor. Auf geht’s!

Comentarios


bottom of page