Având în vedere că suntem în pauză competițională m-am gândit la un exercițiu, zic eu, interesant pentru momentul în care ne aflăm cu fotbalul pe care îl iubim. Mai precis, m-am gândit că dacă tot suntem la finalul etapei numărul 7 în Premier League, să fac o analiză comparativă între pozițiile din clasament după această etapă și pozițiile echipelor la final de sezon, în ultimile șapte sezoane. Cu alte cuvinte, putem noi deja să identificăm care vor fi ocupantele pozițiilor de top 5 și echipele ce vor retrograda? Hai să vedem.
În ultimii șapte ani de Premier League (2017-2024), analiza evoluției clasamentelor după etapa a VII-a și la finalul sezonului ne arată anumite tipare interesante, atât pentru echipele din zona superioară, cât și pentru cele din zona inferioară.
La finalul textului, în graficele atașate, cele pe baza cărora s-a realizat textul de față, puteți vizualiza cât de mult au perfomat sau nu, toate cele 20 de echipe între etapa a VII-a și finalul sezonului.
Predictibilitatea în top 5:
În ceea ce privește primele cinci locuri, datele ne arată un nivel destul de mare de consistență. Undeva aproape de 60% dintre echipele care ocupă locurile 1-5 după etapa a șaptea reușesc să își păstreze poziția în top 5 și la finalul sezonului. Echipele cu o prezență constantă în primele locuri, cum ar fi Manchester City, Liverpool, Chelsea, și în unele sezoane Tottenham și Arsenal, demonstrează că un start foarte bun de sezon este de obicei un indicator pentru o poziție finală în top.
Procentul echipelor care au rămas în top 5 la finalul sezonului:
Manchester City: În fiecare din ultimii șapte ani, City a început și a terminat fie pe primul loc, fie aproape de acesta. Cu o singură excepție, sezonul 2020-21, când după etapa a șaptea ocupau un nefericit loc 10, terminând totuși campioană. Procentul lor de succes, în a rămâne în top 5 după etapa a șaptea vs final este aproape de 95%.
Liverpool: În ciuda unor variații, Liverpool a avut, în general, o consistență similară cu City, reușind să fie în etapa a VII-a în primele cinci locuri (de 5 ori în 7 sezoane) și să termine tot acolo în toate cele șapte cazuri. Procentul lor este unul uimitor 85-90%.
Chelsea și Tottenham: Aceste echipe au avut o consistență ceva mai variată, dar și ele au reușit în jur de 70-75% să termine în top 5 dacă se aflau acolo după etapa a șaptea.
Predictibilitatea în zona inferioară (locurile 18-20):
Pentru echipele aflate în zona retrogradării după etapa a șaptea, șansele de a rămâne acolo până la finalul sezonului sunt și ele destul de mari. Aproximativ 65-70% dintre echipele care ocupă locurile 18, 19 și 20 după șapte etape retrogradează efectiv la finalul sezonului.
În sezoanele analizate, echipe precum Norwich, Fulham, Huddersfield, Watford și West Bromwich Albion au avut parte de retrogradări confirmate, fiind la coada clasamentului încă de la început. Aceast lucru arată că, de cele mai multe ori, un start slab este un semn al unei posibile retrogradări. Știam asta, nu? Dar iată că flerul nostru de microbiști ne este confirmat și statstic.
Echipele în vecinătatea retrogradării:
Pentru echipele aflate imediat deasupra locurilor retrogradabile, șansele de a ajunge în zona retrogradării la final sunt și ele destul de ridicate. În medie, 40% dintre echipele aflate pe locurile 16-17 după șapte etape sfârșesc pe ultimele trei locuri la finalul sezonului. Acest lucru este valabil mai ales pentru echipele care nu reușesc să corecteze rapid problemele din primele săptămâni de competiție.
Echipele de top și revenirea lor în top 5:
Pentru echipele de tradiție precum Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool și Tottenham, șansele de a reveni în top 5 sunt mai mari chiar dacă încep prost sezonul. De exemplu:
Manchester United: Chiar și atunci când au avut starturi mai slabe, cum ar fi în sezoanele 2019-20 și 2020-21, au reușit de mai multe ori să urce în clasament și să termine în top 5, cu o rată de revenire de 70%
.
Arsenal și Tottenham: Aceste echipe au demonstrat că, deși încep uneori mai slab, pot reveni și urca în clasament spre final, deși procentul lor de succes este în jur de 60%.
Liverpool: Au avut o rată de succes de 80% în a reveni în top 5 dacă nu erau acolo după etapa a șaptea.
Chelsea: Procentul lor de revenire în top 5 este în jur de 75% când încep sezonul în afara primelor cinci locuri.
Ce înțelegem? Că un start bun în primele șapte etape este, în majoritatea cazurilor, un indicator clar pentru clasamentul final, în special în zona superioară. Totuși, echipele de top au capacitatea de a reveni în forță chiar dacă încep mai greu, cum este cazul echipelor mari, amintite mai sus.
Dincolo, pentru echipele din zona retrogradării, un start slab tinde să fie un semnal că retrogradarea este greu de evitat, cu un procent ridicat de echipe care nu reușesc să se redreseze. Mai mult, în horă pot intra la fel de ușor și echipele aflate în imediata lor vecinătate, locurile 16-17 sunt locuri cu risc ridicat de retrogradare.
Așadar prieteni, după etapa a șaptea, deși sezonul poate părea încă lung, ne putem face o imagine asupra modului în care o să se prezinte clasamentul la final de sezon. Evident că vine și întrebarea, "mai are sens să mă uit dacă știu cum o să arate clasamentul?". Eu zic că da, emoția bate statistica, nu-i așa?
Profil Aurelian Mihai
Sunt Mihai și îmi place fotbalul de când mă știu. Nu cred să fi fost un moment în care să mă fi decis, “da, de acum îmi place fotbalul!”. Nu, totul a fost de la sine. Țin cu Știința pentru că la vremea copilăriei mele toți copiii de la bloc făceau la fel.
Libertatea ne-a adus și posibilitatea de a descoperi și alt fotbal, doar că, de Liverpool FC am auzit și am susținut-o tot de dinainte de Revoluție. Simpatia pentru un nene care marca multe goluri și râdea permanent, pe fotbalistul respectiv aflând mai târziu îl chema John Barnes, m-a făcut să țin cu Liverpool de pe vremea Telejurnalului comunist.
În anii 90 am descoperit Serie A, Primera Division, Premier League și Bundesliga. Am avut și am în fiecare campionat echipe preferate. În ordine, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool FC și Werder Bremen.
Sunt pasionat de scris de prin a X-a, a XI-a. Profa de română mi-a descoperit “talentul”, m-a altoit permanent cu 10 în teze, iar mie mi s-a deschis apetitul. Mulțumesc, doamna profesor!
Scriu la fotbalcumustata.ro de când s-a inventat sau viceversa. Site-ul și comunitatea “Fotbal cu mustața” sunt lucrurile pe care le-am visat mereu, adică lumea și fotbalul să-și găsească un loc unde să se vorbească ca în parc sau ca pe canapeaua de acasă despre fotbal, adică cu prietenie și cu multe amintiri.
Comments