top of page
Writer's pictureaurelian mihai

Sezonul cu 11 lideri

Sezonul 1952/53 din Divizia 1 rămâne un capitol unic în istoria fotbalului englez, fiind singurul sezon de top-flight în care nu mai puțin de 11 echipe diferite au ocupat, pe rând, prima poziție în clasament. Cu jumătate din divizie ajungând, la un moment dat, în vârful ierarhiei, această stagiune a fost un adevărat carusel al schimbărilor de lideri, oferind un spectacol neașteptat și constant de răsturnări de situație.

 

Sezonul a început pe 23 august 1952, cu Blackpool, Bolton Wanderers și Manchester United împărțind la început frâiele, fiecare câștigând cu 2-0. Două zile mai târziu, Wolverhampton Wanderers urca în frunte, grație unui 3-1 împotriva lui Bolton, iar la alte două zile distanță, pe 27 august, Middlesbrough își făcea și el loc pe primul loc, în urma unei victorii clare, 3-0, contra lui Cardiff City. Seria schimbărilor a continuat pe 1 septembrie, când Burnley a preluat conducerea după un 3-1 cu Stoke City, dar nici ei nu au rămas mult în top, Liverpool urcând pe primul loc pe 3 septembrie, după o victorie cu 2-0 împotriva lui Sheffield Wednesday.

 

Restul anului 1952 nu a adus lideri noi în clasament, dar începutul noului an a continuat dansul schimbărilor. Pe 3 ianuarie 1953, Sunderland a preluat prima poziție după un 3-1 contra lui Arsenal, iar două săptămâni mai târziu, pe 17 ianuarie, West Bromwich Albion s-a impus în frunte după un 2-1 împotriva lui Preston North End. Aproape o lună mai târziu, pe 14 februarie, Preston a preluat conducerea după un 1-0 cu Sheffield Wednesday. Arsenal, care a început să-și facă simțită prezența în cursa pentru titlu, a ajuns pentru prima dată lider pe 15 aprilie 1953, după o victorie categorică, 4-1 cu Bolton. Deși au pierdut pentru scurt timp primul loc în fața lui Preston la sfârșitul lunii aprilie, „Tunarii” au revenit în forță pe 1 mai 1953, câștigând titlul de campioni după un 3-2 contra lui Burnley.


 

În total, sezonul a durat 252 de zile, timp în care Arsenal (16 zile), Blackpool (11 zile), Bolton Wanderers (două zile), Burnley (39 zile), Liverpool (26 zile), Manchester United (două zile), Middlesbrough (trei zile), Preston North End (15 zile), Sunderland (14 zile), West Bromwich Albion (23 zile) și Wolverhampton Wanderers (106 zile) au condus clasamentul. Este greu de imaginat un sezon mai echilibrat, unde aproape fiecare weekend aducea o schimbare în vârful clasamentului.

 

Așadar, sezonul 1952/53 rămâne un simbol al neprevăzutului și al rivalităților strânse din fotbalul englez. Un an în care fanii au avut parte de surprize la fiecare pas, iar lupta pentru titlu a fost mai disputată ca niciodată. Un sezon care ne amintește că în fotbal, totul este posibil.

 

Surse: The English Football Record, Wikipedia, Arsenal.com





Profil Aurelian Mihai

Sunt Mihai și îmi place fotbalul de când mă știu. Nu cred să fi fost un moment în care să mă fi decis, “da, de acum îmi place fotbalul!”. Nu, totul a fost de la sine. Țin cu Știința pentru că la vremea copilăriei mele toți copiii de la bloc făceau la fel.


Libertatea ne-a adus și posibilitatea de a descoperi și alt fotbal, doar că, de Liverpool FC am auzit și am susținut-o tot de dinainte de Revoluție. Simpatia pentru un nene care marca multe goluri și râdea permanent, pe fotbalistul respectiv aflând mai târziu îl chema John Barnes, m-a făcut să țin cu Liverpool de pe vremea Telejurnalului comunist.


În anii 90 am descoperit Serie A, Primera Division, Premier League și Bundesliga. Am avut și am în fiecare campionat echipe preferate. În ordine, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool FC și Werder Bremen.


Sunt pasionat de scris de prin a X-a, a XI-a. Profa de română mi-a descoperit “talentul”, m-a altoit permanent cu 10 în teze, iar mie mi s-a deschis apetitul. Mulțumesc, doamna profesor!


Scriu la fotbalcumustata.ro de când s-a inventat sau viceversa. Site-ul și comunitatea “Fotbal cu mustața” sunt lucrurile pe care le-am visat mereu, adică lumea și fotbalul să-și găsească un loc unde să se vorbească ca în parc sau ca pe canapeaua de acasă despre fotbal, adică cu prietenie și cu multe amintiri.

Comments


bottom of page