top of page
Writer's pictureaurelian mihai

Fotbal All Inclusive

Fotbal All Inclusive. M-am gândit iar și iar cum ar trebui să numesc ceea ce văd și trăiesc aici, la casa fotbalului european.

Da, mă aflu în Spania. Acum o să ziceți, “fotbalul e la el acasă în Anglia!”. Așa e, dar fotbalul din august e în vacanță, chiar dacă a început. Iar fotbalul din Anglia are timp să redevină numărul 1 din Septembrie, Octombrie în colo. Acum fotbalul, soarele, berea fac casă bună cu Spania.

Am trăit câteva zile ca spaniolul care iubește fotbalul: dimineața cu cafeaua și ziarul de sport, cu deplasarea prin oraș ascultând vecinii de traseu vorbind despre zvonurile privind transferurile, am vizitat muzee cu specific fotbalistic și am înțeles că o poză, un gest, un moment se pot transforma în bani. Lucruri pe care noi aici, la Miorița, ne tot facem că nu le înțelegem.




Da, e vară, e cald și fotbalul a început. Cum știi asta? Străzile sunt pline de tricouri ale echipelor de fotbal. Nu contează dacă ești în Barcelona și ieși pe stradă în tricoul alb cu numărul 9 pe spate. Nici măcar un pic nu pare să se supere cineva că, în autobuzul plin cu Culers, e un “Modric” printre noi. Și cum să nu faci comparații când erai la vârsta când fotbalul era totul și pentru că aveai o geacă în culorile nepotrivite te-ai simțit precum Ciobanul din Miorița, gata de sacrificare? Uite că “Modric” din autobuz nu are aceleași stări ca mine, din contră, râde în ton cu toți suporterii Barcelonei din autobuzul 55 atunci când mijlocul de transport dă semne de neputință și nu mai pleacă. La fel și șoferul, e tot un zâmbet, ne face semn din degete că de aici în sus, pe Montjuic, mergem pe jos.


Da, exact, fotbalul înseamnă mișcare în aer liber, indiferent cât e de cald. E vară și La Liga a decis ca meciul etapei să se joace la ora 19:00, adică cu soarele nu sus, dar bine poziționat pe cerul Barcelonei.



Da, e vară și fotbalul e precum o ciocolată nedesfăcută. E toată a ta, tu decizi cum o începi, o poți mânca din câteva mușcături sau o poți rupe în bucățele care să-ți ajungă toată ziua. Fotbalul de august îți permite să greșești, să pierzi; ai suficient timp să-ți calculezi pașii. Cu alte cuvinte, luna august în fotbal îți permite să muști bine - bine din ciocolată.


Așa a fost și meciul Barcei cu Athletic Club de Bilbao. Ca o mușcătură fără grijă sau ca o bere băută fără teama că mâine te duci la muncă. De la încălzire, ce expresie! La 35+ grade Celsius, stretchingul jucătorilor înainte de meci poate fi numit oricum, nu încălzire. Revenind, de la mișcările de acomodare cu terenul se vedea că cele două echipe sunt venite cu chef de joc. Și așa a fost. Prietenia dintre Williams și Yamal pare că i-a molipsit și pe ceilalți 20 de jucători din teren. Barca vs Athletic mi s-a părut un meci demonstrativ, dar pe puncte.


De ce? Pentru că august, pentru că turiști, pentru că încă echipele nu sunt încă definitivate. Pentru că, pentru că.


Ca să mi se întărească ideea, la ieșirea din stadion, nu tu cordon de poliție, nu tu nebunie, ba mai mult, grupul de suporteri ai lui Bilbao au trecut nestingheriți printre noi, suporterii Barcelonei. Nimeni nu i-a oprit din cântecele dintr-o limbă pe care doar ei o înțeleg. Mai mult, cred că dacă ne țineam după ei, am fi băut bucuroși o bere, două împreună.


De ce? Pentru că fotbalul din August este la ofertă. Nu tu presiune, nu tu frică de rezultate. Poate că fotbalul așa a fost cândva. Poate că de-aia a devenit un fenomen. Poate că așa ar trebui să fie! Dar mi-e teamă că vine pauza pentru meciurile echipelor naționale și după, fotbalul de Septembrie, Octombrie și mai încolo nu va mai fi all inclusive.


Profil Aurelian Mihai

Sunt Mihai și îmi place fotbalul de când mă știu. Nu cred să fi fost un moment în care să mă fi decis, “da, de acum îmi place fotbalul!”. Nu, totul a fost de la sine. Țin cu Știința pentru că la vremea copilăriei mele toți copiii de la bloc făceau la fel.


Libertatea ne-a adus și posibilitatea de a descoperi și alt fotbal, doar că, de Liverpool FC am auzit și am susținut-o tot de dinainte de Revoluție. Simpatia pentru un nene care marca multe goluri și râdea permanent, pe fotbalistul respectiv aflând mai târziu îl chema John Barnes, m-a făcut să țin cu Liverpool de pe vremea Telejurnalului comunist.


În anii 90 am descoperit Serie A, Primera Division, Premier League și Bundesliga. Am avut și am în fiecare campionat echipe preferate. În ordine, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool FC și Werder Bremen.


Sunt pasionat de scris de prin a X-a, a XI-a. Profa de română mi-a descoperit “talentul”, m-a altoit permanent cu 10 în teze, iar mie mi s-a deschis apetitul. Mulțumesc, doamna profesor!


Scriu la fotbalcumustata.ro de când s-a inventat sau viceversa. Site-ul și comunitatea “Fotbal cu mustața” sunt lucrurile pe care le-am visat mereu, adică lumea și fotbalul să-și găsească un loc unde să se vorbească ca în parc sau ca pe canapeaua de acasă despre fotbal, adică cu prietenie și cu multe amintiri.

Comments


bottom of page