Este jocul lui Liverpool FC în criză?
- aurelian mihai
- 32 minutes ago
- 7 min read
Soarele arde mai puternic, ziua e mai lungă, viața pare că se îmbogățește și cu alte activități, nu doar cu fotbal. Cu toate astea, fie că ești amețit de mirosul de primăvară, fie că ești insensibil la schimbările din jurul tău, fotbalul este în centrul atenției tale. În Anglia există o vorbă — lansată de Sir Alex Ferguson — campionatul se câștigă după Paște. Paștele, anul ăsta, și pentru noi, dar și pentru ei, pică undeva la jumătatea lunii aprilie. Nimic nou până aici, dar pentru toată suflarea Liverpool FC, etapele rămase par a fi un pod al suspinelor, care nu se mai termină.

De ce s-a ajuns aici? Cel mai probabil, din cauza rezultatelor din FA Cup, Champions League și, mai ales, finala Carabao Cup.
Este oare firesc ca suporterii să privească cele 9 etape rămase până la final cu sufletul la gură? Este oare corect să se îngrijoreze de forma echipei? Sunt meciurile rămase la dispoziția echipierilor lui Slot?
Evident că nimeni nu are un glob de cristal în care să vadă viitorul. Ăsta e motivul pentru care am decis să mă uit în trecut, la rezultatele pe care LFC le-a avut sezonul ăsta, și să-mi pun o întrebare firească: a scăzut Liverpool ritmul de joc în 2025 față de 2024?
Și, cum mi se pare corect ca această comparație să fie făcută pe aceeași unitate de măsură, am decis să fac o analiză a meciurilor echipei din anul 2025 în Premier League, comparativ cu aceleași 10 ultime partide din anul 2024.
Hai să vedem despre ce e vorba. Am luat în considerare notele primite de titulari — și numai de titulari — în aceste meciuri, dar și datele statisticile din meciurile în discuție. Toate acestea provenite de pe platforma SofaScore.
1.1 Evoluția Punctelor în 2024

1.2 Evoluția Punctelor în 2025

Ambele intervale măsurate au același număr de puncte (24/30), dar...
În 2024, Liverpool a marcat mai multe goluri, dar a primit și mai multe.
În 2025, jocul pare mai eficient defensiv, dar mai puțin spectaculos ofensiv.
2. Expected Goals, Posesie Medie, Ocazii Mari
2.1. xG (Expected Goals)
Este o statistică avansată folosită în fotbal pentru a măsura calitatea ocaziilor de gol create de o echipă sau de un jucător.
Această indică probabilitatea ca un șut să se transforme în gol, pe baza unor factori precum:
Distanța față de poartă
Unghiul șutului
Tipul pasei (ex: centrare, pas filtrant)
Partea corpului folosită pentru șut (picior, cap)
Poziția portarului și a apărătorilor
Faza jocului (acțiune deschisă, fază fixă, penalty etc.)
Valoarea xG variază între 0 (șansă imposibilă de gol) și 1 (șansă certă de gol).
De exemplu:
Un penalty are un xG de aproximativ 0.76, pentru că în medie 76% dintre penalty-uri se transformă în gol.
Un șut de la marginea careului, din unghi, ar putea avea un xG de 0.05.
Pentru Liverpool cele două serii analizate au valorile de mai jos:
2024: 2.60 xG/meci | adversarii: 1.07 xG/meci
2025: 2.16 xG/meci | adversarii: 0.78 xG/meci
Concluzie: Atac ușor mai productiv în 2024, dar defensiv Liverpool e și mai solidă în 2025.
2.2. Posesie medie
Este un capitol pe care Slot pune mai mult accent decât o făcea Klopp în sezoanele precedente. Pressing-ul în treimea adversă există, dar nu la același nivel, ceea ce a făcut ca Liverpool în acest sezon să fie o echipă cu o posesie mai mare decât echipele cu care a concurat în multe cazuri. Dar, comparativ pe cele două intervale măsurate de noi, avem două valori oarecum egale:
2024: 56.3%
2025: 58.5%
Avem așadar, o ușoară creștere a controlului jocului în 2025. Să fie oare ăsta un semn al faptului că finalul de sezon e aproape și conservarea rezultatului este ceea ce Slot și compania își doresc?
2.3 Ocazii marii
Acest lucru este definit ca situații în care un jucător „ar fi trebuit să înscrie”. Cu toții știm că una din problemele lui Liverpool, mai ales în 2025, a fost incapacitatea de a marca în conformitate cu ocaziile create. Să fie oare așa?
2024: 5.0/meci
2025: 3.4/meci
Este evidentă scăderea numărului de ocazii mari pe meci, fapt ce l-aș corela cu posesia mai mare și dorința de conservare a rezultatului, de cele mai multe ori unul favorabil echipei.
3. Acasă vs Deplasare
Liverpool în perioadele analizate de mine nu a făcut diferență de locul unde s-a desfășurat meciul, din acest motiv situația statistică este asemănătoare. Diferențele provin din elementele detaliate mai sus.

- În 2024, Liverpool a fost foarte productiv în deplasare (19 goluri!).
-În 2025, mai mult echilibru între acasă și deplasare, dar cu mai puține goluri marcate în deplasare.
4. Analiza titularilor
O analiză comparativă a meciurilor din cele două intervale ne arată că jucătorii au performat asemănător ca medie, dar și ca formă. Se observă o scădere la mijlocul intervalului, urmată imediat de revenirea la o formă peste medie. Media, aceasta fiind mai ridicată pe intervalul doi:

4.1. Top 5 cei mai buni jucători
Din punct de vedere al performerilor, doar Salah se găsește ca performer în cele două intervale analizate:
În 2024:
Salah – 8.29
Szoboszlai – 7.76
Tsimikas – 8.40 (doar un meci)
Trent – 7.55
Gakpo – 7.50
În 2025:
Gakpo – 7.62
Salah – 7.97
Van Dijk – 7.51
Alisson – 7.15
Endo – 7.10
Ratingul ne oferă o imagine clară a faptului că meciurile jucate în toamnă - iarnă au fost mai spectaculoase decât cele din noul an. Nota maximă din primul interval este una cu 0,67 puncte mai mare, comparația fiind făcută între Salah și Gakpo. Tsimikas a fost scos din calcul, el participând la un singur meci în acest clasament.
4.2. Top 5 Progres / Regres (față de 2024)
Din nefericire pentru suporteri, dintre jucătorii care și-au crescut nivelul în 2025 față de 2024 se remarcă jucătorii din compartimentul defensiv. Asta ne arată că presiunea adversarilor a fost mai mare și poate ne duce la o concluzie pe care o puteam identifica și cu ochiul liber, și anume aceea că adversarii au început să se obișnuiască cu jocul lui Arne Slot:
Top 5 Progres:
Alisson: +0.50
Gakpo: +0.12
C Jones: +0.01
Endo: prezent doar în 2025
Gravenberch: prezent doar în 2025
Top 5 Regres:
Tsimikas: –1.17
Szoboszlai: –0.56
Bradley: –0.40
Salah: –0.32
Trent: –0.29
4.3. Heat map al echipei pe cele doua intervale considerate
Heatmap comparativ pentru notele medii ale jucătorilor lui Liverpool în 2024 vs 2025.
🔵 Albastru închis – notă mai mică🔴 Roșu aprins – notă mai mare
Se poate vedea cine a progresat și cine a scăzut în performanță:

4.4 Analiza pe poziții
Ceea ce reieșea și mai sus se observă și în analiza celor patru compartimente ale unei echipe: portari, fundași, mijlocași și atacanți.
➡️ Portarii și fundașii au avut progres clar în 2025,
➡️ Mijlocașii — în frunte cu Salah și Szoboszlai — au avut o scădere ușoară,
➡️ Atacanții (Jota, Nunez) s-au menținut la un nivel constant (Jota având mult mai puține meciuri jucate).

4.5 Media colectivă a echipei pe meci și corelarea notelor colective cu rezultatele echipei.
Este o analiză care ne permite să observăm că atunci când media echipei depășește nota 7, echipa câștigă:

4.6. Grafic comparativ al mediilor notelor pentru 2024 vs 2025:

🔹 Punctele aflate sub linia gri (diagonala) indică scăderi de la 2024 la 2025.
🔸 Punctele aflate deasupra arată o îmbunătățire.
Observații:
Tsimikas și Salah au avut cele mai mari note în 2024, dar ușor în scădere în 2025.
Gakpo, Alisson, Van Dijk sunt în zona de progres.
Bradley este singurul care coboară clar sub linia de echilibru, în dezavantajul lui venind și accidentarea suferită.
5. Concluzii
Pe baza acestor evaluări, concluzia ar fi una care să liniștească suflarea fanilor Liverpool FC. Inițial, înainte de a începe să lucrez la această analiza, senzația era că nivelul jocului echipei este în scădere. Acest lucru era cauzat, așa cum am spus-o la începutul textului, de dubla cu PSG și de finala jucată cu Newcastle. Dar pe baza acestei analize, Liverpool se observă că își menține nivelul de joc (vezi media notelor titularilor pe meci jucat). Reușește să adune puncte chiar dacă nivelul ofensiv al echipei este unul inferior în comparație cu performanțele din toamna lui 2024. Cu alte cuvinte, le aducem fanilor Cormoranilor, un pic de optimism prin analiza noastră.
Această analiză nu se vrea o confirmare a faptului că Liverpool FC va fi campiona Premier League în acest an, ci pur și simplu a fost realizată cu scopul de a arăta că jocul arată bine, iar premisele pentru ultimele nouă etape rămân pozitive!

Sunt Mihai și îmi place fotbalul de când mă știu. Nu cred să fi fost un moment în care să mă fi decis, “da, de acum îmi place fotbalul!”. Nu, totul a fost de la sine. Țin cu Știința pentru că la vremea copilăriei mele toți copiii de la bloc făceau la fel.
Libertatea ne-a adus și posibilitatea de a descoperi și alt fotbal, doar că, de Liverpool FC am auzit și am susținut-o tot de dinainte de Revoluție. Simpatia pentru un nene care marca multe goluri și râdea permanent, pe fotbalistul respectiv aflând mai târziu îl chema John Barnes, m-a făcut să țin cu Liverpool de pe vremea Telejurnalului comunist.
În anii 90 am descoperit Serie A, Primera Division, Premier League și Bundesliga. Am avut și am în fiecare campionat echipe preferate. În ordine, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool FC și Werder Bremen.
Sunt pasionat de scris de prin a X-a, a XI-a. Profa de română mi-a descoperit “talentul”, m-a altoit permanent cu 10 în teze, iar mie mi s-a deschis apetitul. Mulțumesc, doamna profesor!
Scriu la fotbalcumustata.ro de când s-a inventat sau viceversa. Site-ul și comunitatea “Fotbal cu mustața” sunt lucrurile pe care le-am visat mereu, adică lumea și fotbalul să-și găsească un loc unde să se vorbească ca în parc sau ca pe canapeaua de acasă despre fotbal, adică cu prietenie și cu multe amintiri.
Comments