top of page
Writer's pictureaurelian mihai

1x3 Etapa a VI-a din Premier League

Updated: Sep 28

Fotbalul din Anglia are atât de multe surprize încât nu o să vă vină să credeți când le veți citi! Rupeți-vă câteva minute din programul matinal al zilei de sâmbătă și o să aflați:


  • care e legătura dintre fotbal și punctele cardinale?

  • de ce le place celor de la City să alerge după meciurile cu Newcastle?

  • care e legătura dintre nea Jean de la Bistrița, Ceahlăul, Cooperativa și Brentford?

  • de ce Tom și Jerry ne-a servit drept exemplu pentru un meci din etapa șase?

  • cine e domnul Goe al fotbalului englez și de ce a fost pedepsit și nu premiat?


Cred că ați primit suficiente motive pentru care să vă bucurați alături de noi de o zi de sâmbătă plină de fotbal. Iată etapa detaliată în stilul 1x3 mai jos:


Newcastle Utd. 14:30  Manchester City 

 

Newcastle și Manchester City se întâlnesc pe St James' Park într-un meci care promite emoție, având în vedere forma bună spre excelentă a ambelor echipe. Newcastle fuge de City precum Almiron fără minge. În ultimele 33 de întâlniri din Premier League, Coțofenele nu au gustat victoria, cu excepția unui 2-1 obținut acasă în ianuarie 2019.


Newcastle United: Echipa lui Eddie Howe se află într-o formă bună acasă, fiind neînvinsă în ultimele 10 meciuri de campionat pe St James' Park (6 victorii și 4 remize). Newcastle a înscris în 21 de meciuri consecutive pe teren propriu, având în prezent cea mai lungă serie de acest fel în Premier League. Ca și etapa trecută, NUFC are așteptările cele mai mari de la Alexander Isak. Dacă va fi apt de joc, suedezul ar putea marca debutul său în 50 de meciuri de Premier League.


Manchester City: Echipa lui Pep Guardiola este neînvinsă în ultimele 28 de meciuri din campionat (23 de victorii și 5 remize), fiind la doar două meciuri distanță de un nou record al clubului stabilit în 2019. Recordurile lui City nu se opresc aici. Cetățenii au marcat în toate cele 24 de meciuri de Premier League disputate în 2024, având cea mai lungă serie neîntreruptă de la începutul unui an calendaristic din 2008, când Chelsea a reușit 26 de meciuri. Omul cu golurile, Erling Haaland, ține și el pasul cu recordurile: având deja 10 goluri în cinci meciuri, și ar putea deveni doar al doilea jucător din istoria Premier League care marchează în primele șase meciuri ale sezonului, după un ex al celor de la Blue Sky, Sergio Aguero. Știrea săptămânii pentru City, însă,  este absența lui Rodri pentru tot sezonul 2024-25! Ceea ce numim, fără a greși,  provocare majoră pentru City, având în vedere că echipa nu a pierdut în ultimele 52 de meciuri de campionat în care spaniolul a fost prezent pe teren. Ce va fi de azi înainte, rămân de văzut.



 

Arsenal 17:00 Leicester City

 

Arsenal și Leicester City sau jocul dintre Nordul și Sudul clasamentului, nici Nord extrem, dar nici Sud extrem: Arsenal locul 4, Leicester locul 15. Un joc la prima vedere dezechilibrat, dacă mă întrebați pe mine, aș zice că și la a doua, chiar și la a treia vedere, tot dezechilibrat se vede. Ultima victorie a Vulpilor s-a întâmplat când ieșeam din casă pe semnătură și masca pe față. Adică în Octombrie 2020, atunci când veșnicul Jamie Vardy a marcat singurul gol al partidei jucate pe Emirates. Spuneam că de acum patru ani datează ultima victorie a celor de la Leicester, asta înseamnă că Arsenal are un palmares direct care denotă că și la a patra vedere, tot Tunarii sunt favoriți.


Arsenal are un început bun de sezon, chiar dacă are trecute în dreptul egalurilor cifra doi. Ironia face ca în ambele partide de X, tunarii să fi jucat în 10. Fapt care dovedește că, echipa lui Arteta, în 11 e foarte puternică. Antrenorul spaniol are un record excelent împotriva echipelor nou-promovate, cu 16 victorii în ultimele 17 meciuri, inclusiv toate cele șase din sezonul trecut.


Leicester are un început de sezon pe care doar dacă ai fi rămas blocat în Pandemia din 2020 l-ai fi crezut altfel, linia lor de clasament este 0 / 3 / 2 (v / e / î). Premisele ca 0 să devină 1 sau 3 să devină 4, mă fac să continui să număr și da, și la a cincea privire, tot Arsenal e favorită. Vestea proastă pentru fanii lui Leicester abia acum vine, de fiecare dată când Vulpile au plecat fără victorie în primele cinci etape, băieții lui Lineker au retrogradat! Se întâmpla în 1994-95 și 2022-23. Și surpriză, e o veste bună care vine tot de la omul nostru, Jamie Vardie. Jamie deține un record în ceea ce privește numărul de goluri pe care i le-a administrat lui Arsenal, 11. E depășit de Kane care s-a plictisit să o mai facă și se distrează acum prin Bundesliga.

 




Brentford 17:00 West Ham

 

Brentford vs West Ham adică războiul dintre Albine și Ciocănari. Un serial cumva asemănător cu Tom și Jerry. Serial în care, după cum bine știm, forța brută e mai mereu păcălită de viteza sau ușurința în mișcare a oponentului. Ați recunoscut că în rolul lui Jerry îi avem pe cei de Brentford. Nu de alta dar istoria meciurilor directe ne arată că Brentford a reușit trei victorii în Premier League, iar Tom, aka West Ham United, și-a fericit fanii  pentru prima dată într-un meci cu Brentford, abia în februarie 2024 atunci când au reușit un 4-2.


Brentford, după modul în care a început, ar fi putut fi foarte ușor medaliată de nea Jean de la Bistrița! Ar fi fost echipa șablon a marelui Lord. Păi cum altfel să o vedem pe Brentford care bate acasă, dar pierde în deplasare? Două meciuri, două victorii acasă. Trei deplasări, 0 puncte. Bine, Albinele au avut de adus polen acasă de la Liverpool, City și Spurs. Echipe zgârcite când vine vorba de a da puncte adversarilor. O victorie azi, le-ar fi garantat din partea Lordului fotbalului românesc locul în Hall of Fame alături de mai marii jocului de la noi, echipe precum Gloria Bistrița, Ceahlăul, șamd.

 

West Ham United e echipa „pedepsită” în campionatul ăsta. La câte „prostii” a făcut sezonul trecut, a fost pedepsită de Domnul Țintar să nu părăsească Londra. Toate meciurile jucate de Ciocănari de la începutul sezonului și până acum s-au disputat doar în aria metropolitană a Londrei. Și „pedeapsa” nu se finalizează după meciul cu Brentford. West Ham joacă doar la Londra până în etapa a X-a, atunci când „pentru ca să nu rămâie repetent [...] mam' mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărului WHU să-l ducă-n Nottingham de 2 noiembrie”. Lăsând paralelele la o parte, West Ham nu traversează o perioadă grozavă, locul 14 și o linie de clasament 1 / 1 / 3. Apărarea a fost punctul slab al echipei, cu 53 de goluri primite în acest an (2024), mai multe decât orice altă echipă din campionat. Bowen rămâne totuși o speranță pentru West Ham, cu cinci goluri în șase meciuri de campionat împotriva lui Brentford.



 

Chelsea 17:00 Brighton & Hove Albion


Chelsea vs Brighton & Hove Albion sau ziua în care vine magazinul la Client acasă. Chelsea e cel mai fidel cumpărător pe care Brighton l-a avut de la venirea noilor proprietari, Eghaby și Boehly. În total, Chelsea a semnat 13 jucători și membri ai personalului de la Brighton și asta doar în doi ani. Meciul de azi vine sub auspicii bune pentru ambele echipe. Un start de sezon care le găsește pe locul 5 (Chelsea) și 7 (Brighton). Vorbind despre confruntările directe, sezonul trecut și punctele au fost la ofertă pentru Chelsea. Londonezii câștigând ambele partide cu un gol diferență, jucând de fiecare dată în inferioritate numerică.


Chelsea sub comanda lui Maresca pare să-și fi găsit ritmul și liniștea, cel puțin când vine vorba de partea „cu sapa” din Clubul de pe Stamford Bridge. Dacă în birouri lucrurile nu sunt liniștite, acolo unde contează, pe gazon, fotbaliștii trimiși în acest sezon să joace, și-au făcut treaba peste așteptări. Pe buzele tuturor, atunci când vine vorba de remarcați, îl găsim pe Nicolas Jackson care s-a evidențiat în șase din cele 11 goluri pe care Chelsea le-a reușit până acum; patru goluri și două assist-uri.


Brighton & Hove Albion vine după un 2-2 muncit cu Forest acasă. O partidă care i-a lăsat în meciul de azi fără Fabian Hurzeler, antrenorul minune de 31 de ani. Antrenor care a reușit cel mai bun start de sezon al lui BHA în Premier League. În cele cinci meciuri jucate, Pescărușii se laudă cu 3 victorii și 2 egaluri. Cu bagajul ăsta se vor prezenta astăzi în buricul Londrei și cu port bonheur-ul lor, musai ținut pe banca de rezervă. Vorbim despre Danny Welbeck care are lipici la gol în meciurile cu Chelsea, reușind trei în ultimile patru întâlniri. De fiecare dată venit de pe banca de rezerve.

 




Everton 17:00 Crystal Palace

 

Everton și Crystal Palace două echipe disperate după victorie. Dacă la Everton veștile bune au venit din piață, echipa fiind preluată de Dan Friedkin, miliardar american care și-a mai băgat coada și prin Italia la AS Roma; la Palace, veștile bune par a veni de pe gazon. Meciul jucat acasă în ultima etapă cu Man Utd a dat semne de „bună purtare” pentru echipierii lui Oliver Glasner. Cu toate astea, zeroul din dreptul ambelor echipe în coloana cu victorii nu face pe nimeni din anturajul combatantelor de azi să fie fericit. Așadar ne așteptăm la un meci de care pe care, în care la final, Sean Dyche o să articulează pe cineva la vestiare.


Everton a început sezonul cu două înfrângeri pe teren propriu și riscă să piardă primele trei meciuri acasă pentru a doua oară consecutiv, după ce acest lucru s-a întâmplat în epoca televizoarelor cu lămpi  în 1958-59, la începutul erei digitale în 2005-06, 2008-09 și evident, anul trecut. Dominic Calvert-Lewin, care a marcat cinci goluri împotriva lui Crystal Palace, pare a fi jucătorul cheie pentru Everton. Are deja două goluri marcate, însă cu un rating de 0,39 la expected goals, rămâne dator suporterilor.


Crystal Palace În ciuda începutului dificil, Palace a reușit să evite înfrângerea în ultimele două meciuri din deplasare, ambele disputate în afara Londrei. „Vulturii” ar putea înregistra patru remize consecutive în Premier League pentru prima dată din octombrie 2021. Eberechi Eze este jucătorul cel mai activ în ofensiva lui Palace, fiind implicat în 30 de ocazii ale echipei sale, cu 20 de șuturi și 10 pase de gol potențiale. Dacă reușesc să păstreze ritmul, ar putea surprinde și obține primul succes al sezonului. Eu zic că vor reuși.




 

Nottingham Forest 17:00 Fulham

 

Nottingham Forest și Fulham, adică echipele aflate acolo unde pe vremuri se îndoia ziarul, la jumătatea clasamentului, sunt acele echipe care au început peste așteptări sezonul. Fără înfrângere, cele două se vor duela pe City Ground cu dorința de a nu păta acel zero din dreptul înfrângerilor. Fulham este, cum se spune pe la noi, Nașul celor de Forest, având 42 de victorii cu Pădurarii lucru care îi face să le placă să joace pe malul râului fie că e vorba de Tamisa, fie că e vorba de Trent.


Forest traversează o perioadă foarte bună sub conducerea portughezului Nuno Espirito Santo, care nu va sta pe banca tehnică în meciul de azi după ce, în etapa trecută a văzut roșu în meciul de la Brighton. Forest nu a câștigat în ultimele cinci meciuri de acasă (3 remize și 2 înfrângeri), ultima lor victorie pe City Ground fiind un 3-1 împotriva cui? Împotriva lui Fulham. Când? În aprilie. Mizăm că omul care va aduce plusul dorit de suporteri va fi Chris Wood, un jucător cheie pentru Forest; având 14 goluri în 21 de meciuri de Premier League sub conducerea lui Espirito Santo.

 

Fulham, sub conducerea lui Marco Silva, e o echipă instagramabilă. Îți face plăcere să faci poze cu ea și nu doar că le faci, îți vine și să le postezi. Păi cum altfel se poate traduce apetitul ofensiv al londonezilor? Știați că Fulham ocupă un onorant loc doi în clasamentul șuturilor pe poartă? După? Evident, City! Cu un fotbal ofensiv, cu jucători pe care fie că i-ai văzut pe la case mai mari altă dată, fie că urmează să-i vezi jucând la nume importante din EPL, Fulham-ul lui Marco Silva, joacă fără rușine. Adică, în opinia mea, e echipa care poate bate pe oricine în zi bună, vezi meciul cu Newcastle, ori poate lua bătaie de la oricine, vezi meciul de azi cu Forest? E doar o întrebare!



 

Wolves 19:30 Liverpool

 

Dacă la meciul dintre Arsenal și Leicester spuneam că nu se întâlnesc Nordul extrem și Sudul extrem, în meciul de pe Molineux, îi vom regăsi pe cei care au atins Polul Sud al startului de sezon. Wolves, o echipă pe care o văd ieșind la un moment dat din zăpezile Polului unde să găsesc acum, dau, în etapa a șasea, peste Liverpool FC. Nimeni alta decât ocupanta locului 2 și probabil una din cele mai în formă echipe din EPL la momentul actual. Povestea celor două e dominată de Cormorani, cu 14 victorii din 15 jocuri în Premier League. Excepția datând din februarie 2023, atunci când Lupii au ciufulit Cormoranii cu un sec 3-0.

 

Wolves Echipa lui Gary O’Neil are un start ratat de sezon cu un punct obținut în cel mai accesibil meci al sezonului de până acum, cel cu Forest. Altfel, Lupii au fost oi în piele de lup în meciurile cu Arsenal, Chelsea, Newcastle, Brighton și Villa. Și, din nefericire, pentru Gary O’Neil nici azi nu se întrezărește soarele: Liverpool îi așteaptă la cotitură! Asta și pentru că Wolves sunt echipa cu cea mai slabă defensivă, fiind singura care a primit cel puțin un gol în ultimele 17 partide consecutive.

 

Liverpool FC traversează o perioadă foarte bună atât pe plan intern, victorii acasă cu Bornemouth (EPL) și West Ham (în Cupa Ligii), dar și în Champions League cu o victorie de pus în ramă pe San Siro cu AC Milan. Cu doar un gol primit, Liverpool are cea mai bună defensivă din ligă în acest moment. Dacă vor câștiga la Wolves fără să primească gol, vor deveni a cincea echipă din istoria Premier League care câștigă primele trei meciuri în deplasare fără gol primit, alăturându-se lui Chelsea (2005), Manchester City (2015), Aston Villa (2020) și Arsenal (2023).



 Profil Aurelian Mihai

Sunt Mihai și îmi place fotbalul de când mă știu. Nu cred să fi fost un moment în care să mă fi decis, “da, de acum îmi place fotbalul!”. Nu, totul a fost de la sine. Țin cu Știința pentru că la vremea copilăriei mele toți copiii de la bloc făceau la fel.


Libertatea ne-a adus și posibilitatea de a descoperi și alt fotbal, doar că, de Liverpool FC am auzit și am susținut-o tot de dinainte de Revoluție. Simpatia pentru un nene care marca multe goluri și râdea permanent, pe fotbalistul respectiv aflând mai târziu îl chema John Barnes, m-a făcut să țin cu Liverpool de pe vremea Telejurnalului comunist.


În anii 90 am descoperit Serie A, Primera Division, Premier League și Bundesliga. Am avut și am în fiecare campionat echipe preferate. În ordine, AS Roma, FC Barcelona, Liverpool FC și Werder Bremen.


Sunt pasionat de scris de prin a X-a, a XI-a. Profa de română mi-a descoperit “talentul”, m-a altoit permanent cu 10 în teze, iar mie mi s-a deschis apetitul. Mulțumesc, doamna profesor!


Scriu la fotbalcumustata.ro de când s-a inventat sau viceversa. Site-ul și comunitatea “Fotbal cu mustața” sunt lucrurile pe care le-am visat mereu, adică lumea și fotbalul să-și găsească un loc unde să se vorbească ca în parc sau ca pe canapeaua de acasă despre fotbal, adică cu prietenie și cu multe amintiri.

 

 

Comments


bottom of page